ΙΣΤΟΡΙΑ

Ιστορία της Ομοσπονδίας με μια ματιά
Στην Ελλάδα η ιστορία του κάνοε-καγιάκ αρχίζει ουσιαστικά το 1987 με την υπουργική απόφαση 4375/20-3-87 που αναθέτει την ανάπτυξη και την εποπτεία του αθλήματος στην Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία (Ε.Κ.Ο.Φ.Ν.Σ.) με τη θέσπιση της ειδικής επιτροπής Κάνοε-Καγιάκ. Από το 1987-1990 γίνεται προσπάθεια ανάπτυξης του Κάνοε-Καγιάκ Flatwater -σήμερα πλέον παγκοσμίως αναφέρεται ως σπριντ- με την επιμόρφωση προπονητών-τεχνικών με τη συνεργασία των αναπτυγμένων αθλητικά κρατών, την παραλαβή των πρώτων σκαφών μέσω των διακρατικών συμφωνιών-ανταλλαγών και τη συμμετοχή της Ελλάδας σε Διεθνείς Ρεγκάτες. Το 1990 διοργανώνεται στα Ιωάννινα το Βαλκανικό Πρωτάθλημα με πλήρη επιτυχία. Το 1991 διοργανώνονται οι Μεσογειακοί Αγώνες στα Ιωάννινα καθώς και το 1ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κάνοε-Καγιάκ Flatwater. Ταυτόχρονα συγκροτείται η Εθνική Ομάδα Flatwater και ξεκινά με δειλά βήματα η Ελληνική παρουσία σε μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις με συνεχείς επιτυχίες.

Τον Σεπτέμβριο του 1998 με την υπ.αριθμ 20623/30-9-98 απόφαση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, αναγνωρίζεται η Ελληνική Ομοσπονδία Κάνοε-Καγιάκ και το άθλημα αποκτά το δικό του σπίτι. Με γοργούς ρυθμούς ξεκινά το δεύτερο Ολυμπιακό Άθλημα, το Κάνοε-Καγιάκ Σλάλομ. Η διοργάνωση του 1ου Πανελληνίου Πρωταθλήματος Κάνοε-Καγιάκ Σλάλομ τον Δεκέμβριο του 1999 στο Εθνικό Προπονητικό Κέντρο του Ευήνου αποτελεί σταθμό στην προσπάθεια αυτή, ενώ η συμμετοχή των αθλητών ξεπερνά όλες τις προσδοκίες.

To 2004 με την υπ.αριθμ.3107/28-1-2004 απόφαση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού το άθλημα του ΡΑΦΤΙΝΓΚ υπάγεται στην Ελληνική Ομοσπονδία Κάνοε-Καγιάκ.  Αν και στα ελληνικά ποτάμια γίνονται προσπάθειες για διοργάνωση αγώνων κυρίως σε τουριστικό επίπεδο, δεν υπήρξε η ίδια απήχηση στο αθλητικό κοινό, οπότε, λόγω της μικρής του δημοτικότητας δεν υπήρξε αθλητική δράση από την Ομοσπονδία.  Το 2019 γίνεται η πρώτη προσπάθεια να συσταθεί μια βασική ομάδα ώστε το 2020 να συμμετάσχει για πρώτη φορά η Ελλάδα σε Παγκόσμιους Αγώνες της  Διεθνούς Ομοσπονδίας Ράφτινγκ «International Rafting Federation».   Δυστυχώς η επιδημία του COVID-19 σταματά τις παγκόσμιες διοργανώσεις για το 2020 και μένει ανικανοποίητος πόθος η πρώτη Ελληνική συμμετοχή στο άθλημα.

Το 2014 αποφασίζεται η ένταξη του Ωκεάνιου Καγιάκ στις δραστηριότητες της Ομοσπονδίας. Έτσι, εκτός από τις Ολυμπιακές κατηγορίες η Ομοσπονδία αναπτύσσει και τις μη Ολυμπιακές, ενώ παράλληλα στρέφεται και στον μαζικό αθλητισμό καταρχάς με την ένταξη υπό την αιγίδα της αγώνων κοινωφελούς σκοπού.  Το 2015 η πρώτη εθνική ομάδα θα συμμετάσχει στους Παράκτιους Μεσογειακούς Αγώνες της Πεσκάρα και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Αϊτή. Κομβικό σημείο αποτελεί το 2019 με την παραχώρηση από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Κάνοε 20 σκαφών τύπου surfski και 20 κουπιών για την ανάπτυξη του Ωκεάνιου καγιάκ, τα οποία διατέθηκαν με κριτήρια σε σωματεία-μέλη.

Το 2015 η ένταξη του SUP (όρθια Σανιδοκωπηλασία ή όρθιο κάνοε σανίδας) με την υπ.αριθμ. ΑΔΑ:71Γ2465ΦΘ3-Ν48/15-7-2015  απόφαση της ΓΓΑ αποτελεί σταθμό στις εξελίξεις, καθώς πρόκειται για ένα άθλημα που καταρχήν ξεκίνησε να αναπτύσσεται από την International Surf Association (ISA) αλλά στη συνέχεια διεκδικήθηκε από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Κάνοε με κύριο σημείο διεκδίκησης το γεγονός ότι πρόκειται για ένα άθλημα με κουπί ενώ μέχρι σήμερα (2020) δεν έχει δοθεί λύση από το διεθνές αθλητικό δικαστήριο (CAS).  Η Ομοσπονδία το 2016 διοργανώνει τα πρώτα πρωταθλήματα στο άθλημα. Έτσι γίνεται η εκκίνηση με το 1ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα SUP Μεσαίων Αποστάσεων στη Διώρυγα της Κορίνθου και το 1ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα SUP Σπρίντ στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο του Σχινιά ενώ το 2017 εντάσσεται στο πρόγραμμα και το 1ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα των Μεγάλων Αποστάσεων που πραγματοποιείται στη Χαλκίδα.   Η πρώτη διεθνής συμμετοχή γίνεται το 2019, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα SUP της ICF στο Κινγκ Ντάο της Κίνας.

Το 2017 με την υπ.αριθμ. ΑΔΑ: ΩΜΝΟ4653Π4-ΧΞΝ/20-03-2017 απόφαση της ΓΓΑ εντάσσεται στην Ομοσπονδία και το Ολυμπιακό πλέον άθλημα του SURFING (Κυματολίσθηση με Σανίδα).  Η ανάπτυξη του αθλήματος καθυστερεί, κυρίως λόγω της οικονομικής αδυναμίας της Ομοσπονδίας να ενισχύσει τη διενέργεια πρωταθλημάτων και την έλλειψη υλικοτεχνικού εξοπλισμού.  Πρόθεση εξακολουθεί να παραμένει η αναζήτηση κατάλληλων συνθηκών ώστε το άθλημα να μπορέσει να έχει διεθνή παρουσία.

Σήμερα (2020) η Ελληνική Ομοσπονδία Κάνοε-Καγιάκ αριθμεί στο ενεργητικό της 62 σωματεία και 3385 αθλητές και είναι μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κάνοε (ICF), της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κάνοε (ECA) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ράφτινγκ (IRF). Εκτός από τα Πανελλήνια Πρωταθλήματα η Ομοσπονδία διοργανώνει κάθε χρόνο τα Πανελλήνια Πρωταθλήματα Ανάπτυξης στα οποία συμμετέχουν αθλητές ηλικίας από 8-14 ετών.  Παράλληλα από το 2014 διοργανώνονται το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μεγάλων Αποστάσεων και το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ωκεάνιου Καγιάκ ενώ από το 2016 και τα Πανελλήνια Πρωταθλήματα SUP. Οι κατά τόπους διασυλλογικοί αγώνες που διοργανώνουν τα σωματεία υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας, βοηθούν στην ανάπτυξη και διάδοση του αθλήματος και ενισχύουν το αθλητικό ιδεώδες. Η συμμετοχή των Εθνικών Ομάδων σε διεθνείς διοργανώσεις Παγκόσμιας εμβέλειας προβάλλει και ανυψώνει το ευ αγωνίζεσθαι.

Πέρα από τη διοργάνωση εθνικών πρωταθλημάτων η Ελληνική Ομοσπονδία Κάνοε-Καγιάκ αναλαμβάνει και μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις που φιλοξενούνται στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις.  Η πρώτη διοργάνωση γίνεται το 2004.  Πρόκειται για τη συνδιοργάνωση Οργανωτικής Επιτροπής ΟΑ Αθήνα 2004 και Ομοσπονδίας που οδήγησε στην τέλεση του Παγκόσμιου Κυπέλλου Σλάλομ-Test Event στην Ολυμπιακή Πίστα Σλάλομ στο Ελληνικό.  Το 2005 και το 2006 διοργανώνονται από την Ομοσπονδία αντίστοιχα δύο φάσεις του Παγκόσμιου Κυπέλλου Σλάλομ στην Ολυμπιακή Πίστα Σλάλομ στο Ελληνικό ενώ το 2006 διοργανώνεται στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο του Σχινιά το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κάνοε-Καγιάκ Σπρίντ Εφήβων/Νεανίδων και U23.

Σκοπός της Ομοσπονδίας είναι να καλλιεργήσει πνευματικά και σωματικά τους νέους και ταυτόχρονα να δημιουργήσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την επίτευξη υψηλών αθλητικών στόχων που θα αναδείξουν την Ελλάδα διεθνώς.  Παράλληλα στρέφεται στην ανάπτυξη του μαζικού αθλητισμού και του αθλητικού τουρισμού που αποτελούν εναλλακτικές επιλογές.

* στο κάθε άθλημα μπορείτε να αναζητήσετε περισσότερες ιστορικές αναφορές

Ημερομηνίες Ορόσημα:

1987 Υπουργική απόφαση ανάθεσης της ανάπτυξης και εποπτείας του Κάνοε-Καγιάκ στην Κωπηλατική Ομοσπονδία και θέσπιση ειδικής επιτροπής Κάνοε-Καγιάκ.

1993 Παραίτηση της Επιτροπής Κάνοε-Καγιάκ και προκήρυξη Ιδρυτικής Γενικής Συνέλευσης Ανεξάρτητης Ομοσπονδίας Κάνοε-Καγιάκ. Ψήφιση καταστατικού.

1994 Αναγνώριση του Σωματείου «Ελληνική Ομοσπονδία Κάνοε-Καγιάκ (Ε.Ο.Κ.-Κ.) από το Πρωτοδικείο και προκήρυξη Γενικής Συνέλευσης για την ανάδειξη της 1ης Διοίκησης, ΔΙΟΚΗΤΙΚΗ ΕΜΠΛΟΚΗ.

1995-1997 Συνεχίζεται η Διοικητική εμπλοκή. Η Ε.Κ.Ο.Φ.Ν..Σ., μέσω της Επιτροπής, συνεχίζει την ανάπτυξη του αθλήματος με αρκετή επιτυχία τόσο στο εσωτερικό (Πανελλήνια Πρωταθλήματα, προετοιμασία-κοινόβια Εθνικών Ομάδων), όσο και στο εξωτερικό (συμμετοχή σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα και Διεθνείς Αγώνες).

1998 Έτος ορόσημο. Η συντριπτική πλειοψηφία των Σωματείων που καλλιεργούν το Κάνοε-Καγιάκ σε έκτακτη Γενική Συνέλευση εκλέγει τη Διοίκηση υπό την Προεδρία του κου. Παναγιώτη Σκαρπέτα, η οποία αναγνωρίζεται από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και το Υφυπουργείο Πολιτισμού την 30/9/1998.