Περιγραφή

Τι είναι το Stand Up Paddling;
Το Stand Up Paddling έχει επεκταθεί σε όλο τον κόσμο και είναι ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα αθλήματα αναψυχής στον πλανήτη. Διεξάγεται σε ποτάμια, λίμνες, κανάλια, άγρια νερά, στον ωκεανό – ουσιαστικά οπουδήποτε υπάρχει νερό. Εκτός από τους αγώνες παγκόσμιας κλάσης, οι συμμετέχοντες απολαμβάνουν το SUP ως μια δραστηριότητα γυμναστικής και ως μοναδικός τρόπος περιήγησης. Το Stand Up Paddling (SUP) είναι ακριβώς όπως υποδηλώνει ο τίτλος του – όρθιος σε σανίδα και κωπηλασία. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές και το άθλημα θεωρείται μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες ψυχαγωγικές δραστηριότητες στον κόσμο.

Ένα από τα στοιχεία του SUP είναι η ευελιξία του. Ενώ πολλοί αθλητές χρησιμοποιούν το SUP σε επίπεδα νερά, υπάρχουν πολλοί που κάνουν σερφ στον ωκεανό ακόμη και σε άγρια νερά.

Το SUP πιστεύεται ότι προήλθε από την Αφρική, έγινε πολύ δημοφιλές στη Χαβάη τη δεκαετία του 1940 και τώρα σε χώρες και σε πλωτές οδούς σε όλο τον κόσμο.

Οι αγώνες διαχωρίζονται σε αγώνες σπριντ, συνήθως οι αθλητές αγωνίζονται σε αποστάσεις από 200-400 μέτρων, σε αγώνες μεγάλων αποστάσεων (19,50 χιλιόμετρα) και σε τεχνικούς αγώνες (περίπου τρία χιλιόμετρα).

Η ICF έχει ορίσει τις ακόλουθες αποστάσεις αγώνων. Sprint: Γυναίκες και άνδρες έως 400 μέτρα Αποστάσεων: Γυναίκες και άνδρες τουλάχιστον για 5000 μέτρα απόσταση με χρονόμετρο και χρονομέτρηση Τεχνικός αγώνας: Το μήκος του στίβου είναι ανοικτό. Άγρια νερά: Ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες θερμοκρασίας ή τους χρόνους, ο αγώνας διεξάγεται με διαφορετική μορφή.

Σανίδες:
Οι κανονισμοί Stand Up Paddling για τις αγωνιστικές σανίδες SUP:

– Αγώνες Ανδρών/Γυναικών έως 14 πόδια (428 cm)

– Αγώνες Εφήβων/Νεανίδων έως 12’6 “πόδια (381 cm) φουσκωτές

– Αγώνες Άγριων Νερών Γυναικών/Ανδρών μήκους έως 11 πόδια (366 cm)

Δεν επιτρέπονται πηδάλια ή / και πτερύγια foil. Η σανίδα μπορεί να έχει μόνο μία γάστρα – δεν επιτρέπονται πολλαπλές γάστρες και καταμαράν. Το μήκος της σανίδας θα οριστεί ως η απόσταση από την άκρη έως την ουρά (πλώρη-πρύμνη).

Εκκίνηση/Τερματισμός
Η εκκίνηση θα είναι είτε στην ξηρά είτε στο νερό. Η ακριβής διαδικασία ανακοινώνεται στη συνάντηση αθλητών πριν τον αγώνα.
Εκκίνηση από το νερό: Ο αθλητής ξεκινά είτε όρθιος, είτε γονατιστός ή καθιστός (στη σανίδα) σε μια γραμμή μεταξύ δύο σημείων (που οριοθετείται π.χ. με σημαντήρες, πλωτά μέσα, προβλήτα κ.λπ.). Αυτή η γραμμή εκκίνησης πρέπει να είναι κάθετη προς την πρώτη σημαδούρα. Η άκρη της σανίδας δεν μπορεί να διασχίσει τη γραμμή εκκίνησης έως ότου δοθεί το σήμα εκκίνησης.
Εκκίνηση από την ξηρά: Ο αθλητής στέκεται στη γραμμή εκκίνησης μεταξύ δύο σημείων (π.χ. σημαίες) από την οποία ξεκινά. Η γραμμή εκκίνησης είναι κάθετη προς την πρώτη στροφή. Το σώμα των κωπηλατών δεν μπορεί να διασχίσει τη γραμμή εκκίνησης έως ότου δοθεί το σήμα εκκίνησης.
Οι εθνικές ομοσπονδίες σε όλο τον κόσμο διεξάγουν αγώνες SUP για πολλά χρόνια και το 2019 η Διεθνής Ομοσπονδία Κανό φιλοξένησε το πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα SUP. Κωπηλάτες από όλο τον κόσμο βρέθηκαν στο Κινγκντάο της Κίνας, για έναν αγώνα τριών ημερών. Μεταξύ των νικητών το 2019 ήταν ο Αυστραλός Michael Booth στον αγώνα μεγάλων αποστάσεων ανδρών, η Γερμανίδα Sonni Honscheid στον αγώνα μεγάλων αποστάσεων γυναικών, ο Αμερικανός Connor Baxter στο σπριντ ανδρών, η Γαλλίδα Olivia Piana στο σπριντ και τον τεχνικό αγώνα γυναικών και ο Αυστραλός Lincoln Dews στον τεχνικό αγώνα ανδρών.

Στην Ελλάδα
Το SUP ξεκινά να εμφανίζεται στην Ελλάδα και να κατακτά συνεχώς έδαφος την τελευταία δεκαετία προσελκύοντας όλο και περισσότερους φίλους. Το 2015 η Ελληνική Ομοσπονδία Κάνοε-Καγιάκ βλέποντας την ομοιότητα του αθλήματος με τα κωπήλατα αθλήματα του κάνοε-καγιάκ ζητά και λαμβάνει από την πολιτεία την ανάπτυξη του αθλήματος. Με την ΑΔΑ:71Γ2465ΦΘ3-Ν48/15-7-2015 το άθλημα του SUP ανατίθεται στην Ελληνική Ομοσπονδία Κάνοε-Καγιάκ. Η διοργάνωση του 1ου Πανελλήνιου Πρωταθλήματος SUP Μεσαίων Αποστάσεων γίνεται το 2016 στη Διώρυγα της Κορίνθου, του 1ου Πανελληνίου Πρωταθλήματος SUP Σπρίντ το 2016 στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο του Σχινιά και του 1ου Πανελληνίου Πρωταθλήματος των Μεγάλων Αποστάσεων το 2017 στη Χαλκίδα.
Μετά την ανάθεση του αθλήματος και τις προσπάθειες προσέλκυσης αθλητών και σωματείων, η συγκρότηση της πρώτης Εθνικής της Ομάδας γίνεται τον Αύγουστο του 2019 οπότε και έχουμε την πρώτη συμμετοχή σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα SUP της ICF στο Κινγκντάο της Κίνας. Οι αθλητές και αθλήτριες του SUP αγωνίστηκαν σε όλες τις κατηγορίες και με σημαντικές διακρίσεις κυρίως στις κατηγορίες Master. Συνολικά η Ελλάδα αποκόμισε 5 μετάλλια. Συγκεκριμένα 2 αργυρά μετάλλια κατέκτησε η Παναγιώτα Τσαούτου στην κατηγορία Master +40 Γυναικών 18χλμ και στην κατηγορία Master +40 Γυναικών σπριντ και 1 χάλκινο μετάλλιο στον Τεχνικό Αγώνα Master + 40 ενώ η Ευλαμπία Τσίρου κατέκτησε 1 αργυρό μετάλλιο και 1 χάλκινο στην κατηγορία Master +50 Γυναικών Σπρίντ και στην κατηγορία Master +50 Γυναικών 18χλμ αντίστοιχα. Εξαιρετική παρουσία και του Αναστάσιου Τσουρή ο οποίος κατέλαβε την 4η θέση στον Τεχνικό Αγώνα Εφήβων.