Περιγραφή

Τι είναι το Ωκεάνιο Καγιάκ (Canoe Ocean Racing)
Το Canoe Ocean Racing περιλαμβάνει αγώνες τύπου Surfski, θαλάσσιου καγιάκ (Sea Kayak) και τουριστικού καγιάκ (Touring Kayak). Το surfski είναι το γρηγορότερο σκάφος για μεγάλες αποστάσεις με κύματα σε ανοικτή θάλασσα ή ωκεανό και αποτελεί το μόνο σκάφος των ήρεμων νερών που μπορεί να αναπτύξει μεγαλύτερη ταχύτητα από το ολυμπιακού τύπου καγιάκ σπριντ. Οι προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας αγώνας ωκεάνιου καγιάκ περιλαμβάνουν μεγάλα κύματα που κινούνται από τον άνεμο, ρεύματα από τυφώνα και κωπηλασία σε ταχύτητες ανέμου άνω των 20 κόμβων.

Το Surfski ξεκίνησε στην Αυστραλία το 1900 όταν δύο αδέλφια, ο Χάρι και ο Jack McLaren, τα χρησιμοποιούσαν γύρω από την οικογενειακή επιχείρηση εκτροφής στρειδιών στη λίμνη Innes στη Νέα Νότια Ουαλία. Τα χρησιμοποιούσαν επίσης ως ειδικά σκάφη για να κάνουν σερφ στις παραλίες στο κοντινό Port Macquarie. Η ταχύτητα και η ευελιξία των σκαφών τα έκαναν ιδανικά για σωστικά μέσα, και το 1946 το surfski έγινε μέρος του προγράμματος διάσωσης.

Το Surfski ήταν αρχικά παρόμοιο με τις σανίδες της ιστιοσανίδας, ελασματοποιημένο σε ελαφρύ ξύλο και μερικές φορές καλυμμένο με ύφασμα, αλλά μοντέρνες, ελαφρύτερες εκδόσεις μπορούν να κατασκευαστούν από σύνθετα στρώματα εποξειδικού ή πολυεστερικού ρητινούχου υφάσματος όπως υαλοβάμβακα, Kevlar, ανθρακονήματα ή ένα μείγμα. Καθώς οι αγώνες επεκτείνονταν, τα σκάφη έγιναν μακρύτερα με απότομα μυτερά τόξα και με πτερύγια από κάτω τα οποία ελέγχονται με πεντάλ ποδιών. Συνήθως έχουν μήκος πέντε έως έξι και μισό μέτρα και πλάτος μόνο 40 έως 50 εκατοστά.

Οι αγώνες ωκεάνιου καγιάκ μπορούν να είναι αγώνες από 10km έως πολυήμεροι μεγάλων αποστάσεων. Διεξάγονται σε μονοθέσια και διθέσια surfski, θαλάσσια καγιάκ, και σε μονά ή έξι ατόμων outrigger.

Στους αγώνες ωκεάνιου καγιάκ συχνά συμμετέχουν αθλητές του κάνοε σπριντ και του μαραθώνιου κανό. Η παγκόσμια πρωταθλήτρια γυναικών του 2015, Teneale Hatton, που κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο το 2019, είναι επίσης διπλή παγκόσμια πρωταθλήτρια στο σπριντ.

Στην Παγκόσμια Ομοσπονδία
Οι αγώνες με ωκεάνιο κανό ξεκίνησαν αρχικά με μικρές αποστάσεις περίπου 700 μέτρων, αλλά καθώς ο σχεδιασμός αυτών των σκαφών αναπτύχθηκε οι αγώνες άρχισαν να διεξάγονται σε μακρύτερες αποστάσεις στη θάλασσα. Η πρώτη αγωνιστική εκδήλωση με ωκεάνιο καγιάκ πραγματοποιήθηκε στη Νότια Αφρική το 1958, με τον αγώνα των 46χλμ από το Scottburgh στο Brighton-Σκωμβούργο. Άλλοι διάσημοι αγώνες είναι το Southern Shamaal επίσης στη Νότια Αφρική, ένας αγώνα 240 χιλιομέτρων από το Πορτ Ελίζαμπεθ στο Ανατολικό Λονδίνο που ξεκίνησε το 1972 και τέσσερα χρόνια αργότερα πραγματοποιήθηκε στο Molokai ο πρώτος αγώνας στη Χαβάη. Οι αγώνες ωκεάνιου καγιάκ είναι η πιο πρόσφατη κατηγορία που αναγνωρίστηκε από τη Διεθνή Ομοσπονδία Κανό (ICF) και μια παγκόσμια σειρά αγώνων surfski ξεκίνησε το 2010.

Τα πιο πρόσφατα παγκόσμια πρωταθλήματα πραγματοποιήθηκαν στο Saint-Pierre Quiberon της Γαλλίας, το 2019, και περιλάμβαναν αγωνίσματα μονοθέσιου surfski στις κατηγορίες ανδρών-γυναικών και U23, καθώς και στις κατηγορίες εφήβων/νεανίδων.

Πηγή: International Canoe Federation, Canoe Ocean Racing

Στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα η Ελληνική Ομοσπονδία Κάνοε-Καγιάκ αφουγγραζόμενη την παγκόσμια τάση αποφασίζει την ανάπτυξη της κατηγορίας του ωκεάνιου καγιάκ από το 2014 και εκπονεί τους πρώτους αγωνιστικούς Κανονισμούς ενώ οργανώνεται και το 1ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ωκεάνιου Καγιάκ στις 2-3 Αυγούστου 2014.  Αν και η αποδοχή από το αγωνιστικό κοινό είναι μεγάλη, η έλλειψη σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό καθυστερεί την ανάπτυξη του στην Ελλάδα. Παρόλα αυτά γίνονται προσπάθειες και το 2015 έχουμε τις πρώτες συμμετοχές εθνικής ομάδας σε επίσημους διεθνείς αγώνες και συγκεκριμένα στους 1ους Παράκτιους Μεσογειακούς Αγώνες στην Πεσκάρα και η πρώτη συμμετοχή του αθλητή Δρούζα Χρήστου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ωκεάνιου Καγιάκ 2015 στην Αϊτή.

Δυστυχώς, η συνεχιζόμενη έλλειψη σκαφών από τα σωματεία θα αποτελέσει για άλλη μια φορά ένα απροσπέλαστο εμπόδιο για την περαιτέρω ανάπτυξη της κατηγορίας που διεθνών κατακτά συνεχώς έδαφος.  Εξακολουθεί να γίνεται προσπάθεια για την διεξαγωγή των Πρωταθλημάτων αν και με μικρή συμμετοχή.

Το 2019 αποτελεί κομβικό σημείο καθώς η Ελληνική Ομοσπονδία Κάνοε-Καγιάκ εντάσσεται στο αναπτυξιακό πρόγραμμα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κάνοε και παραλαμβάνει 20 εκπαιδευτικά σκάφη τύπου surfski και αντίστοιχα 20 κουπιά.  Η διανομή των σκαφών σε ενδιαφερόμενα σωματεία με προοπτική την ανάπτυξη του αθλήματος αναμένεται να οδηγήσει σε μεγαλύτερη συμμετοχή αθλητών στο ωκεάνιο καγιάκ το οποίο φαίνεται να διαδραματίζει ιδιαίτερο ρόλο στο παγκόσμιο στερέωμα.